Marek Schovánek: Pharmatopia

6.2. - 7.4. 2014, DOX Centrum současného umění, Poupětova 1, Praha 7, www.dox.cz

Pharmatopia

Instalace ručně vytvářených skulptur – lesklých pilulek – v atraktivních barvách a s mnohoznačnými nápisy. Rozdílné tvary, barvy a velikosti působí na smysly přitažlivě a vyvolávají v člověku touhu je získat.

Při bližším ohledání lze na každé pilulce přečíst „brand name“ – vyryté označení, které označuje přání nebo fantazii, které nenajdete ve vaší lékárně, ale představuje spíše iluzivní touhu přesahující lidský život.

Tato jména jsou hrou s běžnými lidskými přáními, které můžeme najít jako modelové příklady v katalogu pro neuskutečnitelnou realitu: kupujte metafyziku, důvěřujte, užijte si pomsty, dejte si pilulku na bolest. Všechno se nabízí jako lákavý produkt.

Tak se instalace stává pokračováním snu, který nabízí moderní farmaceutický průmysl a zároveň sociální kritikou našich hyperreálných potřeb, které určuje chemicko-vizionářský duch transcendence schopný překonat pozemský svět a dostat se až tam, kde je to vůbec pro člověka možné a nacházející v této chvíli vytoužené místo.

Třetí rovina vyprávění odkazuje k názvu instalace PHARMATOPIA, v němž zaznívá spojení farmaceutického průmyslu s utopií. Lék se nám nenabízí proto, abychom se léčili, ale abychom uvěřili slibu budoucí a námi vysněné reality.

    

Marek Schovánek je výtvarný umělec, kurátor, organizátor kulturních akcí a producent; narodil se v Československu, emigroval do Kanady, kde vystudoval na McEwan College a na University of Alberta v Edmontonu. V současné době má ateliér v Berlíně a Praze. Vystavuje převážně v prestižních galeriích v Evropě, zvláště v Německu, ale i mimo Evropu (USA, Austrálie, Asie).  www stránky

DOX Centrum současného umění  Realizováno díky spolupráci a s podpoře Centra současného umění DOX.


Smrt má na výběr

V roce 2000 na Summitu tisíciletí OSN schválili všechny členské země program na odstranění chudoby a jejích dopadů – Rozvojové cíle tisíciletí. Jedním z úkolů bylo také: Ve spolupráci s farmaceutickými firmami poskytnout přístup k dostupným základním lékům v rozvojových zemích.

Situace ovšem zůstává nadále kritická. Podle Světové zdravotnické organizace je dostupnost léků pro nejchudší stále velkým problémem. V nejchudších a středně příjmových ekonomikách pouze kolem 60 % léků poskytuje veřejné zdravotnictví, v privátním sektoru jsou ceny základních i životně důležitých léků pětkrát až šestnáctkrát vyšší, než mezinárodní referenční ceny.

Patentová ochrana důležitých léků a obchodní praktiky velkých farmaceutických oligopolů stále omezuje přístup mnoha lidí k životně důležitým lékům. Při jednáních o této otázce ve Světové obchodní organizaci odmítá Vatikán vlastnické právo tam, kde stojí proti zájmu obyvatel, EU se staví za uvolnění práv v případě nouze, USA a farmaceutické firmy považují omezení vlastnických práv a zisků v zájmu záchrany života za irelevantní.

Více informací: www.ceskoprotichudobe.cz

Vernisáž

8.2.2014 DOX Centrum současného umění

otevřít na Flickru...   otevřít na Flickru...   otevřít na Flickru...   celá galerie na Flickr

EDUCON finep Evropská komise   Česká rozvojová agentura

Projekt Museo Mundial je realizován s podporou Evropské unie a České rozvojové agentury.
Za jeho obsah je odpovědný EDUCON a nemůže být vnímán jako stanovisko EU či ČRA.