Bambusová architektura

16.10.2014 - 16.10.2015, Národní zemědělské muzeum, Kostelní 44, Praha 7, www.nzm.cz

Mezi lety 2000 a 2011 poklesl počet dětí, které nemají možnost získat základní vzdělání ze 102 na 57 milionů. I přes tento pokrok se zřejmě nepodaří splnit mezinárodní závazky na snížení negramotnosti v rámci druhého Rozvojového cíle tisíciletí. V některých oblastech musejí děti docházet do školy dlouhé vzdálenosti a čelit nepříznivým povětrnostním podmínkám a výkyvům počasí. Průměrná třída např. v Nepálu pojme 40 – 45 dětí na poloviční ploše české třídy. Proto je důležité, aby pro ně byly školy v co nejlépe přístupné.

V roce 2010 uspořádalo americké neziskové sdružení Architecture for Humanity a Občanské sdružení Namasté Nepál soutěž Open Architecture Challenge na projekty škol v rozvojových zemích Asie, Afriky a Jižní Ameriky.

Open Architecture Challenge   Open Architecture Challenge   Open Architecture Challenge

Mezi osmi finalisty se umístil projekt MELA, který navrhli čeští architekti a architektky ze sdružení Meem architecture (Soňa Huberová, Petr Kostner, Martina Kostnerová, Jakub Svatoň) pro Nepál. Stavba byla navržena téměř výhradně s použitím materiálů z těsné blízkosti stavby (kámen, bambus, rákos).

MELA je projekt pro stavbu škol ve venkovské oblasti v hornatém středním Nepálu, který byl zahájen první realizovanou budovou na přelomu 2012-13 ve vesnici Anaikot v oblasti Kavre. Navržená architektura se snaží obměnit stávající typ škol v oblasti, které většinou trpí nedostatkem denního světla, hlukem při monzunech a celkovou nehostinností pro své uživatele.

Oblast Kavre   Stavba školy    Hotová škola

Nový stavební typ školy se snaží vytvořit školní prostředí, které si děti oblíbí a bude je i celou vesnickou komunitu vybízet k volnému shromažďování. Prototyp se rovněž zaměřuje na seismickou odolnost, protože většina nepálského území leží v oblasti vysokého rizika zemětřesení. Jádrem projektu je použití vhodných technologií a nízkoemisních materiálů, které jsou energeticky nenáročné, dostupné a šetrné k životnímu prostředí. Nosná konstrukce domu je tvořena z místního kamene, bambusu a hlíny.

Neustále probíhá výzkum technologií s cílem minimalizovat či eliminovat materiály s vysokou energetickou a environmentální náročností jako např. cement. Navíc je vhodné, aby materiály a technologické postupy byly v souladu se zkušenostmi a tradicemi místních komunit a mohly tak podpořit i lokální ekonomiku. Bambus je vhodný a také obnovitelný materiál na výstavbu.

Koncepce projektu v ČR: Petr a Martina Kostnerovi, Tomáš Beránek, Milan Kreuzzieger
Realizace: Mirek Vavřina, Romy design

EDUCON finep Evropská komise   Česká rozvojová agentura

Projekt Museo Mundial je realizován s podporou Evropské unie a České rozvojové agentury.
Za jeho obsah je odpovědný EDUCON a nemůže být vnímán jako stanovisko EU či ČRA.