Dary (z) moře

16.12.2014 - 16.12.2015, Muzeum města Ústí nad Labem, Masarykova 3, www.muzeumusti.cz

Znečištění se týká nejen vzduchu, půdy a řek, ale i oceánů a moří. Až devadesát procent odpadu v mořích tvoří plasty, zbytek představují chemické kaly a další odpadní hmoty.

Plasty se rozdrobí do malinkých částeček, ty se postupně smísí s vodou a dalšími přírodninami a vytvářejí víry, někdy dokonce umělé ostrovy. Ryby a vodní živočichové je často polykají s potravou. Kanadští vědci objevili dokonce nový typ hornin složený z plastového odpadu smíšeného s anorganickou i organickou hmotou. Svět lidského odpadu tak vytlačuje a ohrožuje život přirozený.

Veronika Richterová: Dary (z) moře     Veronika Richterová: Dary (z) moře  

Veronika Richterová vystavuje v Muzeu města Ústí nad Labem objekty vytvořené z mořského odpadu, který autorka osobně nasbírala na Boavista, jednom z ostrovů v Cape Verde. Poblíž ostrova se vytvořil vír odpadu smíšeného s přírodninami a části z něj se zachytávají a ukládají u břehů. Na jeho přítomnost často doplácejí vodní želvy, které se na ostrovy chodí rozmnožovat.

Umělecké předměty a sošky vyrobené z plastů připomínají některé artefakty v muzeu.

Mapa plovoucího plastového odpadu v Gall-Petersově zobrazení

U vitríny s uměleckými předměty je vystavena mapa, na níž jsou vyznačena místa, na nichž se nacházejí největší plochy plastového odpadu.

Koncepce a realizace: Veronika Richterová, Michal Cihlář, Tomáš Tožička

EDUCON finep Evropská komise   Česká rozvojová agentura

Projekt Museo Mundial je realizován s podporou Evropské unie a České rozvojové agentury.
Za jeho obsah je odpovědný EDUCON a nemůže být vnímán jako stanovisko EU či ČRA.