Recyklujte módu

Víte, co nosíte?

Nechceme strašit ani vyčítat, pouze prezentovat fakta. Většina oblečení od známých značek či oděvních řetězců, které nosíme se nevyrábí zrovna příjemným způsobem. Pěstování bavlny je náročné na vodu a v oblastech, kde je nedostatek srážek, se využívá umělé zavlažování. Jedná se často o oblasti, kde je o vodu nouze.Běžně se spotřebuje na výrobu 1kg bavlny (ekvivalent 1 trička a 1 kalhot) až 20.000 litrů vody. Ta je často přiváděna z velkých vzdáleností, což způsobuje další spotřebu energie. Ke zlepšení kvality půdy, často vyčerpané každoročním plantážním pěstováním jediné plodiny, jsou využívána umělá hnojiva, defolianty a množství pesticidů. Konvenční pěstování bavlny je nejvíce chemizovaným odvětvím zemědělství. Pěstování bavlny samotné má tedy na přírodu a lidi neblahé dopady, v nejhorších případech končících i smrtí otravou či na rakovinu vyvolanou kontaktem s chemickými jedy.

Při ručním zpracování (předení) bavlny, které často probíhá v jiném státě či světadíle než byla bavlna vypěstována jsou používány další oleje a chemické látky pro zlepšení jejích vlastností. Při barvení bavlny navíc často pracovníci pracují bez jakýchkoliv ochranných pomůcek. Při samotném šití oděvů v mnohých továrnách panují pro nás nepředstavitelné podmínky. Nekonečné přesčasy, téměř žádné přestávky na toaletu, horko a vlhkost, dětská práce, práce s nebezpečnými látky a nástroji bez ochranných pomůcek, ubytování po desítkách lidí v jedné místnosti bez hygienického zázemí a mzdy hluboko pod minimálním životním standardem určité země. S většinou z těchto bodů se setkáte v jakékoliv publikaci či dokumentu zkoumajícím životní podmínky pracujících ve sweatshopech. Vymahatelnost nějaké pracovně-právní ochrany je přitom v praxinemožná.

Co můžete změnit vy?

Bio a Fair Trade oblečení už dávno nepřipomíná přešité rýžové pytle. Nakupovat kvalitní výrobky s dobrým pocitem už navíc můžeme pohodlně i v České republice. Bio kolekci vždy v rámci své nabídky přináší H&M, Zara, C&A, Marks&Spencer. Marks&Spencer nabízí dokonce i Fair Trade kolekci.

V České republice snadno seženete I tzv. “klimaticky neutrální textil. Bavlna se konvenčně zpracovává za využití energie vyrobené z fosilních paliv. Textil EarthPositive™ se vyrábí z bio bavlny v lokalitě, která získává 95% vody z monzunových dešťů. takže nevzniká nutnost budovat rozsáhlé zavlažovací systémy. Vypěstovaná bavlna se zpracovává lokálně v továrně používající zásadně energii vyrobenou z větrných elektráren a proces barvení zase spoléhá na solární energii. Hotový textil se do Evropy nedováží letecky, nýbrž po moři, což znamená další snížení emisí skleníkových plynů. V současné době se tak při výrobě kolekce EarthPositive™ podařilo snížit emise skleníkových plynů o celých 89%.

Během celého výrobního procesu se přísně dodržují etické pracovní podmínky. Kromě prověrek FLO (FairtradeLabelingOrganisations International) a GOTS (GlobalOrganic Textile Standard) proběhl také nezávislý hloubkový audit nadace Fair Wear, ověřující funkčnost principů spravedlivého a etického podnikání.

Textil EarthPositive™ je možné nechat potisknout pro vaši firmu či napříkald sportovní tým od firmy OP Tiger. Pokud jste kreativní a toužíte po vlastním originálním designu, určitě oceníte možnost nechat si natisknout vlastní návrh na textil EarthPositive™ firmou ČOROMORO. Originální designy na certifikovaném klimaticky neutrálním a etickém textile nabízí i česká značka Sutsu profilující se na streetwear a surf módu. Velký výběr bio a Fair Trade textilu nabízí i česká firma AMWA. Kromě obligátních triček seženete I povlečení, podložky na jógu, kapesníky či ručníky. Opravdu stylové kousky pořídíte v butiku Evergreen.

Za zmínku stojí i firmy, které jsou členy asociace Fair WearFoundation. Ze známějších značek můžeme jmenovat CheapMonday či outdoorové značky jako Jack Wolfskin, Mammut, Vaude, Schöffel a Switcher.

Nákupem toho “správného” oblečení ale odpovědný přístup nekončí.

Advokátky klimatu (projekt BritishCouncil pro mladé lidi) v rámci svého projektu “I šaty dělaj klima” o sociálních a enviromentálních dopadech životního cyklu oblečení sestavily Desatero pro ozelenění vašeho šatníku:

  1. Peru oděvy na nižší teplotu a naplním celý buben.
  2. Suším prádlo volně na vzduchu, ušetřím tak kopu energie, a když věci šikovně pověsím, nemusím je ani žehlit.
  3. Radši trochu zainvestuji a koupím si oblečení, co něco vydrží.
  4. Miluji biojogurt a fair trade kávu, takže teď zkouším i bio a fair trade oděvy.
  5. Na běžné nošení upřednostňuji přírodní materiály - jsou z obnovitelných zdrojů.
  6. Zabrousím do second-handů, charity shops a krásné kousky získám i na výměnném bazaru s kamarády.
  7. Občas se trochu vyřádím - okoukané oblečení obarvím, potisknu, ozdobím, přešiju…
  8. Někdy je fajn být opravářem - oblíbené kalhoty přece jen tak nezahodím.
  9. Pošlu věci dál - určitě se budou hodit lidem v nouzi. Využiju také sběrná místa, některé materiály se dají recyklovat.
  10. Chci vědět, za co platím! Požaduji informace o materiálech a původu.

Uspořádejte vlastní výměnu oblečení!!!

Pozvěte kamarádky k sobě domů či výměnu uspořádejte v práci!!! Každá z nás má ve skříni opravdu pěkné kousky, které možná ani nikdy nenosila. Když je dáte dohromady, každá si domů odnese něco pěkného a navíc nezatížíte peněženku ani životní prostředí. Inspirovat se můžete projektem (re)cyclefashion.. pošli to dál!

Pro více informací a inspirace stojí za to navštívit následující stránky:

Informace

www.biotricko.cz 
www.svetvnakupnimkosiku.cz/usili-to-na-nas
www.fairwear.org
www.cleanclothes.org
www.nadacniobchod.cz/doporucujeme

Inspirace a nákupy

www.facebook.com/group.php?gid=143847620685
www.optiger.cz
www.sutsu.cz
www.coromoro.com
www.amwa.cz
www.ekosaty.cz
www.ferovamoda.cz
www.evergreenboutique.cz
www.switcher.cz

VIDEO na vložení z YT:

Módní přehlídka ČOROMORO na Code Mode 2011
www.youtube.com/watch?v=QqZTGY5KDJ4&feature=player_embedded#at=114

Život dělníků v továrně Nike v Malajsii
www.youtube.com/watch?v=e9ZktmrGGMU

Sledujte naše tipy nejen ohledně fair a bio módy na Facebooku.

 

Evropská komise

Projekt probíhá s podporou Evropské komise.